5 juli 2022

Vijftien portretten van SGP-Kamerleden

“Ieder vogeltje zingt zoals ie gebekt is”. Dat geldt ook voor Kamerleden. Sinds ds. Kersten in 1922 de rij van SGP-sprekers opende, hebben nog dertien anderen het woord mogen voeren. Ieder in z’n eigen tijd en met alle variaties die er zijn als het gaat om inborst, stem(volume), her- en afkomst, temperament en woordkeuze. Van statige kanseltaal tot juridisch jargon, met een Zeeuwse tongval of algemeen beschaafd Nederlands, soms klonk een zware bas, dan weer een tenor. Het beeld van de ‘geachte afgevaardigden’ werd mede ingekleurd door stemmig zwart en later lichtere tinten textiel. Er is wel gezegd dat de SGP evolueerde van een domineespartij tot een partij van ingenieurs, en daarna juristen. Daar zit iets in, maar het is te stellig. En zeker nu, met een fractie die bestaat uit een secure jurist, een praktisch ingestelde ingenieur en een historicus gevormd in het onderwijs, is de samenstelling van de fractie breed gemêleerd. Hieronder een schets van alle SGP-Kamerleden. Om te beginnen de ‘aartsvaders’ van de SGP, het driemanschap ds. Kersten, ds. Zandt en ir. Van Dis.

Naslagwerk
Zelf rondstruinen? Dat kan ook. Via ‘uitgebreid zoeken’ en ‘parlementaire documenten’ op officielebekendmakingen.nl kan er gekozen worden voor de periode tot zelfs 1814.

Geschreven door Roelof Bisschop en Menno de Bruyne. 

 

Hieronder zijn de links te vinden naar het 'portret ' van onze Tweede Kamerleden. De website wordt in de komende tijd aangevuld. Nog niet alle links zijn daarom beschikbaar. 

Ds. G.H. Kersten
Ds. P. Zandt
Ir. C.N. van Dis
J. van Bochove
D. Kodde
Ds. M.A. Mieras
Ds. H.G. Abma
Ir. H. van Rossum
C.N. van Dis jr.
Ir. B.J. van der Vlies
Mr. dr. J.T. van den Berg
Mr. C.G. van der Staaij
Prof. dr. E. Dijkgraaf
Dr. R. Bisschop
Ir. C. Stoffer