28 juli 2022

Portret 8: Ir. H. van Rossum

Ir. H. Van Rossum

Datum beëdiging: 1-3-1967
Eerste woordvoering plenair: 24-5-1967, bijdrage n.a.v. Mijnwet continentaal plat
Eerste eigen motie of amendement: 11-6-1968, amendementen m.b.t. verontreiniging van oppervlaktewater; ingetrokken
Eerste Algemene Beschouwingen: 17-11-1981; de Algemene Beschouwingen werden feitelijk verwerkt in de reactie op de regeringsverklaring van het nieuw aangetreden kabinet-Van Agt II
Bijzonderheden: op 14-5-1968 verdedigde hij zijn initiatiefwetsvoorstel tot aanpassing van de Waterstaatswet; met algemene stemmen aangenomen.

Het Kameroptreden van ir. Van Rossum bewees dat deskundigheid prima hand in hand kan gaan met een principieel SGP-geluid. Hij stond bekend als een buitengewoon aimabel mens met bourgondische trekken. Dat in zijn tijd op de SGP-tafel in het Kamerrestaurant altijd een ‘buikje’ Mateus-rosé stond, was echt niet alleen omdat hij voorzitter van de restaurantcommissie was. Ook zijn kleiding was wat tinten lichter dan tot dan toe gebruikelijk voor de SGP’ers.

De nuchtere, in Delft afgestudeerde boerenzoon van Flakkee, was mede op de titel van zijn grote deskundigheid op de SGP-lijst gekomen in een tijd dat het Kamerlidmaatschap een volledige dagtaak werd. Als eerste SGP’er maakte hij volop gebruik van het parlementaire instrumentarium, inclusief een eigen initiatiefwet. Híj trok ook de eerste medewerker aan om de fractie te ondersteunen. Op het gebied van waterstaat was hij een autoriteit. Andere thema’s naar zijn hart waren verkeer, gemeentelijke herindelingen en landbouw en visserij. Met de commissie Buitenlandse Zaken reisde hij met graagte de hele aardbol rond. Overigens was de ingenieur in de politiek ook een goed Bijbel- kenner. Een schrijver die hem interviewde, zei het zo: “Hij is een goed Bijbelkenner, en zonder dat het hinderlijk is, laat hij dat in het gesprek ook af en toe met enige beelden onbewust blijken.” Of het nu om de Grondwaterwet ging, over ontwikkelingshulp of over de Jachtwet, altijd had hij wel een passend Bijbelwoord bij de hand.