2 augustus 2022

Portret 9: C.N. van Dis jr.

C.N. van Dis jr.

Datum beëdiging: 11-5-1971
Eerste woordvoering plenair: 25-5-1971, bijdrage n.a.v. de monetaire situatie
Eerste eigen motie of amendement: 25-10-1973, amendement om Veenendaal, Rhenen en Ede/Wageningen uit de Wet selectieve investeringsregeing te halen; ingetrokken
Eerste Algemene Beschouwingen: -
Bijzonderheden: combineerde het lidmaatschap van de Tweede Kamer enige tijd met dat van de Rotterdamse gemeenteraad en van de Provinciale Staten van Zuid-Holland.

Zo vader, zo zoon. Toen ‘de oude Van Dis’ in 1971 naar de senaat overstapte, kwam ‘de jonge Van Dis’ in zijn plaats. Een krant schreef: de SGP-kiezers kunnen gerust zijn, ze kunnen Van Dis blijven stemmen. C.N. van Dis (‘junior’) kwam van de Rijksaccountantsdienst. Logisch dat hij vooral de portefeuilles ging behandelen op het gebied van financiën, economische en sociale zaken, iets waar de fractie duidelijk behoefte aan had. Een collega-Kamerlid zei ooit over hem: “Je kunt hem morgen tienduizend gulden geven met het verzoek dat twintig jaar te beheren. Eén ding staat vast. Je krijgt je geld op het afgesproken tijdstip terug.” Een mooi getuigenis. Zoals hij er ook zelf een eer in stelde om te getuigen van wat voorzitter Dolman noemde, zijn ‘blijmoedig geloof’.