15 juli 2022

Aandachttrekkers

Welke momenten trokken in de afgelopen 100 jaar de aandacht? U leest het hier.

Nacht van Kersten
In 1925 dienden Kersten en Zandt een amendement in om het Nederlandse gezantschap bij de Pauselijke stoel op te heffen. Een splijtzwam voor kabinet-Colijn I dat uit zowel rooms-katholieke als protestantse ministers bestond. Toen de protestantse CHU met het amendement instemde, namen de katholieke ministers dan ook hun ontslag. Daarmee was de val van het kabinet een feit.

Amazing Grace
Tijdens de Algemene Beschouwingen van 2015 organiseerde de SGP een flashmob in de hal van de Tweede Kamer. Tot ieders verrassing en zelfs tot lichte ontsteltenis van de beveiliging klonk het Amazing Grace door het Nederlandse parlementsgebouw. Enkele uren later sprak Kees van der Staaij in de plenaire zaal over genade en schuld. Hij vertaalde daarbij het Amazing Grace naar het Nederlands: “Verbazingwekkende genade, die een stakker als ik gered heeft, ik was verloren, maar nu ben ik gevonden, ik was blind maar nu zie ik.” Bekijk de video ook op ons YouTube-kanaal via het blokje 'uitgelicht' hiernaast.

God zij met ons
Door toedoen van Bas van der Vlies kwam het randschrift ‘God zij met ons’, op de Nederlandse twee euromunt te staan. Zo’n beetje iedere Nederlander draagt daarmee, net zoals in het guldentijdperk, een Bijbeltekst (ROM.8:31) in zijn portemonnee.

Abortus
Het was ds. Abma die in 1979 de aandacht trok door samen met het GPV een initiatiefvoorstel in te dienen over de bescherming van het ongeboren leven. Met dit voorstel ging hij in tegen de abortusvoorstellen van PvdA en D66.

Tekende ook (jo)uw voorouder de petitie?
Ds. Kersten overhandigde in 1922 maar liefst 27.059 handtekeningen aan koningin Wilhelmina. Deze petitie (‘adres tegen vaccinatiedwang’) richtte zich tegen het verplichte pokkenbriefje. Vaccinatie mag nooit worden afgedwongen, zo vond en vindt de SGP. Dat dit 100 jaar na dato nog zo actueel is, blijkt wel uit de drang en dwang rond het coronavaccin.

De complete bundel met handtekeningen was lange tijd spoorloos, maar raakte in 1983 wonderwel weer in handen van de SGP. De toenmalige voorlichtingssecretaris, M. Dankers, kreeg een telefoontje. De bundel bleek in de winkel te liggen bij Boek- handel De Slegte.

Speciaal ter gelegenheid van het 100-jarige bestaan van de SGP in de Tweede Kamer heeft het HDC Centrum voor Religiegeschiedenis aan de Vrije Universiteit een interactieve website gelanceerd waarop u kunt nagaan of ook uw achternaam of voor- ouder in het handtekeningenboek vermeld staat. Mede dankzij het werk van Fred van Lieburg, Koos-Jan de Jager en Anthonie de Jager is de lijst inzichtelijk voor het publiek.

Klik hier om naar de website te gaan en bekijk of (jo)uw voorouder de petitie ook tekenede.

Het Ezelproces
Ingenieur Van Dis (sr.) werd vooral bekend door zijn proces tegen de bekende en controversiële schrijver Gerard Reve. De Hoge Raad verklaarde de aanklacht van ‘smalende godslastering’ uiteindelijk niet ontvankelijk en daarmee kwam er een einde aan het zogenaamde ‘Ezelproces’.

Huwelijkstrouw
Kees van der Staaij geraakte in 2015 aan tafel bij "De Wereld Draait Door" over de SGP-campagne voor huwelijkstrouw. In heel Nederland prijkten de borden langs de snelweg: “Overspel, het familiespel met alleen maar verliezers!” De SGP kreeg opvallend veel bijval, juist ook van Nederlanders zonder een christelijke achtergrond.


Geschreven door Cornel van Beek, voorlichter bij de SGP-Tweede Kamerfractie.